Hoe Installeer je een Bio-Ethanol Haard: DIY of Professional?

Hoe Installeer je een Bio-Ethanol Haard: DIY of Professional?

Bio-ethanol haarden zijn een populaire keuze voor wie op zoek is naar een moderne en milieuvriendelijke warmtebron in huis. Een van de aantrekkelijke eigenschappen van bio-ethanol haarden is de eenvoudige installatie, zeker vergeleken met traditionele haarden. Maar voordat je besluit om zelf aan de slag te gaan of een professional in te schakelen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. In deze blog bespreken we de stappen voor installatie, wanneer je het zelf kunt doen en wanneer het slim is om een professional in te huren.

Stap 1: Voorbereiding – Waar plaats je de Hhaard?

De eerste stap is de locatiebepaling. Bio-ethanol haarden zijn veelzijdig en kunnen in verschillende ruimtes worden geplaatst, zolang er voldoende ventilatie is. Het is belangrijk om een ruimte te kiezen waar de haard veilig staat en waar de luchtcirculatie goed is. Bio-ethanol haarden geven geen rook of as af, maar verbruiken wel zuurstof, waardoor een goed geventileerde ruimte essentieel is.

Checklist voor de locatie:

  • Kies een goed geventileerde ruimte
  • Zorg dat de haard niet te dicht bij meubels of gordijnen staat
  • Houd voldoende afstand tot andere objecten

Stap 2: Installatie van een vrijstaande Bio-Ethanol Haard

Voor vrijstaande modellen is de installatie meestal vrij eenvoudig en kun je dit vaak zelf doen. Deze haarden zijn ontworpen om direct op de vloer te staan of op een stevige ondergrond te worden geplaatst. Het enige wat je hoeft te doen is de haard op de juiste plek zetten en de brander vullen met bio-ethanol.

Belangrijk bij vrijstaande haarden:

  • Controleer of de ondergrond stevig en hittebestendig is
  • Zorg dat de haard niet gemakkelijk kan worden omgestoten, zeker als je huisdieren of kleine kinderen hebt
  • Plaats de haard op een vlakke ondergrond om wiebelen te voorkomen

Stap 3: Installatie van een inbouw Bio-Ethanol Haard

Inbouw bio-ethanol haarden vragen iets meer technische kennis en precisie. Deze haarden worden meestal in een muur geplaatst, en hier kan enige constructie voor nodig zijn, afhankelijk van de indeling van je woning. Je hebt een uitsparing in de muur nodig die groot genoeg is voor de haard en ervoor zorgt dat deze stabiel kan worden geplaatst. Inbouw haarden geven vaak een strakkere uitstraling, maar vereisen wel wat meer voorbereiding en nauwkeurigheid.

Wanneer een professional inschakelen:

  • Als er een uitsparing in de muur moet worden gemaakt
  • Wanneer je niet zeker bent over de stabiliteit van de muur
  • Voor het aansluiten van elektrische of automatische ontstekingssystemen, die bij sommige inbouwmodellen beschikbaar zijn

Stap 4: Veiligheid en eerste gebruik

Zodra je de haard op de juiste plek hebt geïnstalleerd, zijn er nog een paar veiligheidsstappen die je moet volgen voordat je hem in gebruik neemt. Vul de brander met bio-ethanol volgens de instructies van de fabrikant, waarbij je ervoor zorgt dat je niet te veel brandstof toevoegt. Gebruik altijd een aansteker met een lange steel om te voorkomen dat je te dicht bij de vlam komt.

Veiligheidsmaatregelen:

  • Vul de brander nooit terwijl de haard nog warm is
  • Houd brandbare materialen uit de buurt van de haard
  • Laat de haard nooit onbewaakt branden

Doe-het-zelf of toch een professional?

Hoewel het mogelijk is om een vrijstaande bio-ethanol haard zelf te installeren, is het inschakelen van een professional bij inbouwhaarden vaak aan te raden. Een specialist kan niet alleen zorgen voor een veilige installatie, maar kan ook advies geven over de beste plek in je huis en zorgen dat de haard optimaal functioneert.

Bekijk hier onze bio-ethanol haarden collectie.

Terug naar blog